2016.09.30, Ma Jeromos napja van

Webmester

Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium
Nyíregyháza

Lemezlakatos

Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző és Általános Iskola, Kollégium Csiha Győző Tagi
Hajdúnánás

Kozmetikus

Erzsébet Királyné Szolgáltató és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola
Budapest

Bútor- és lakástextil eladó

Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium
Mór

Villamossági anyag- és alkatrészeladó

Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola
Pécs

Fodrász

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium

Mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő

VM DASzK, Szakképző Iskola-Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium,
Szentlőrinc

Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő

Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola
Vásárosnamény

Műanyagcső-szerelő

Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola
Székesfehérvár

Fogazó

Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium
Kiskunfélegyháza

Képzési ajánlatok, iskolák

Műanyagfeldolgozó (OKJ: 3452109)

Vissza a találatokhoz

Betöltéshez szükséges végzettségek

Feltételek

Képességek, tulajdonságok

A műanyagfeldolgozó munkája során meggyőződik a munkahely általános biztonsági állapotáról. A munkavégzéssel összefüggő általános szabályokat alkalmazza. Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi, valamint a szakmára, szerelési-javítási technológiára vonatkozó előírásokat.

Részt vesz a munka- és balesetvédelmi oktatáson. Gondoskodik a munka-, tűz és balesetvédelmi eszközökről és azok használhatóságáról. Részt vesz a tűzoltásban, mentésben, elsősegélyt nyújt. Betartja és betartatja a veszélyes és a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, a veszélyes anyagokra vonatkozó előírásokat. Számítógépet és perifériáit kezeli.

Adatokat beolvas, adatokat ment számítógépes tároló eszközökre. Technológia változtatás esetén rögzíti, dokumentálja a technológiát. A munkafeladatok elvégzését, tevékenységét dokumentálja. Árukísérő dokumentumokat kezel, tölt ki. Minőségbiztosítási dokumentumokat kezel, tölt ki. Napi anyagelszámolást készít. Terveket, műszaki leírásokat olvas, értelmez. Munkaműveletekről vázlatos rajzot készít.

Mechanikus és elektromos eszközökkel, műszerekkel méréseket végez. Elektromos eszközöket csatlakoztat, mechanikai kötéseket készít. Hidraulikus és pneumatikus eszközöket kezel, csatlakoztat. Kisgépeket kéziszerszámokat használ a technológiai alapműveleteknél.

Fém és műanyag munkadarabokat megmunkál, (pl. vág, fúr, forgácsol, fűrészel, hajlít, reszel, csiszol).

Termékeket készre szerel. Termék utókezelését végzi tulajdonságmódosítás érdekében. Csomagolást végez. Kiválasztja a szükséges alapanyagot. Meghatározza a műveleti sorrendet és a felhasználandó anyagszükségletet.

Anyagmozgató, szállító eszközöket kezel. A technológiai utasításnak megfelelően kiméri, kiméreti az előírt anyagmennyiségeket (súly, térfogat stb.). Szárító, keverő, daráló berendezéseket kezel.

Az anyagmozgatást az előírás szerinti eszközökkel végzi. Biztosítja a fel nem használt anyagok tételes raktári elhelyezését. Betartja és betartatja a raktári rendet.

Az előírások szerint szállítja és tárolja a felhasznált és legyártott anyagokat, félkész és késztermékeket. A gyártási hulladékot a technológiai utasításban leírtak szerint összegyűjti és tárolja. Gyártási hulladékot előírás szerint újrahasznosítja, visszadolgozza és kezeli. Kiválasztja a szükséges gyártószerszámot.

Ellenőrzi hogy a szerszám az adott feladat ellátására alkalmas-e (működőképes, sérülésmentes, tiszta). Szerszámot a termelésre átveszi, átadja. Védőanyaggal konzerválja, azt eltávolítja. Szükség esetén szerszámcserét hajt végre, szerszámot installál a gépre.

A kiegészítő berendezéseket a szerszámhoz csatlakoztatja. Elvégzi az egyéb eszközöknek az új termékhez való átállítását (pl. robotok megfogó elemei, sorjázó eszközök, stb).

A szerszámhoz és géphez szorosan nem kötődő, de a termékgyártáshoz szükséges eszközök működőképességét ellenőrzi. A szerszámmozgásokat ellenőrzi. Kiválasztja a szükséges feldolgozógépet-, gépeket és kiegészítőtechnikai-technológiai berendezéseket.

Ellenőrzi a gépi berendezések gyártásra való alkalmasságát. Ellenőrzi és biztosítja a folyamatirányító rendszerek zavartalan működését. Elvégzi a kapcsolódó berendezések (szárító, felhordó, temperáló) paramétereinek beállítását, ellenőrzését.

Beállítja, beállíttatja a technológiai utasításban előírt paramétereket. Napi karbantartási feladatokat lát el (kijavítja az esetlegesen felmerülő rendellenességeket). Biztosítja a technológiai utasítás szerint a gyártás biztonságát. Betartja a minőségbiztosítási, minőségirányítási rendszer előírásait.

Folyamatosan ellenőrzi, ellenőrizteti a gyártás menetét, a termékek mennyiségét és minőségét. Mintát vesz, vetet a minőségellenőrzéshez. Dokumentálja a gyártási folyamatot. A dokumentációk alapján napi elszámolást, anyag- és energiamérleget készít. Szükség esetén beavatkozik, változtatja a feldolgozás paramétereit.

Szükség esetén segítséget kér (technológus, MEÓS, felettes). Megfelelőség biztosítás hiányában leállítja a termelést. A berendezések üzemelését felügyeli, felügyelteti. Figyeli a hibajelzéseket, szükség esetén beavatkozik, figyeli a paraméterek megadott értékének betartását.

Ellenőrzi a fröccsöntőgép üzemképességét, a biztonsági-védelmi eszközök működő képességét.

Fröccsöntő gépet és perifériáit bekapcsolja, vezérlő softvereket, adatokat betölti. Fröccsöntő szerszámot cserél, az installálási feladatokat ellátja. Fröccsöntő gépet és szerszámot üzemi hőmérsékletre felfűti. Meglévő fröccstechnológiát beállít. Szükség esetén új fröccstechnológiát dolgoz ki.

Összehangolja a fröccsöntési paramétereket a csatlakozó és követő egységeknél. Próba fröccsöntést végez. Szükség esetén fröccsöntési technológiát finomít.

A fröccsöntés technológia kiegészítő berendezéseit (felhordó, folyamatos szárító, szállítószalag, robot) indítja. A fröccsöntés technológia paramétereit folyamatosan ellenőrzi, szükség vagy vészhelyzet esetén beavatkozik. Ellenőrzi az extrudergép üzemképességét, a biztonsági-védelmi eszközök működő képességét.

Extruder gépet és perifériáit bekapcsolja, vezérlő softvereket, adatokat betölti. Extruder szerszámot cserél, az installálási feladatokat ellátja. Extruder gépet és szerszámot üzemi hőmérsékletre felfűti. Meglévő extrudálási technológiákat beállítja. Szükség esetén új extrudálási technológiát dolgoz ki. Összehangolja az extrudálási paramétereket a csatlakozó és követő egységek paramétereinél.

Próba extrudálási próbát végez. Szükség esetén extrudálási technológiát finomít. Az extruderhez kapcsolódó technológia berendezéseket (felhordó, folyamatos szárító, szállítószalag, robot) indítja. Az extrudálási technológia paramétereit folyamatosan ellenőrzi, szükség vagy vészhelyzet esetén beavatkozik.

Ellenőrzi a hőre keményedő feldolgozógép üzemképességét, a biztonsági-védelmi eszközök működő képességét. A hőre keményedő termékgyártásához használt gépet és perifériáit bekapcsolja, vezérlő softvereket, adatokat betölti.

Hőre keményedő termék gyártásához szükséges szerszámot, sablont cseréli, az installálási feladatokat ellátja. Szükség esetén a feldolgozó gépet és szerszámot üzemi hőmérsékletre felfűti. A hőre keményedő termékgyártásához alkalmazott technológiai paramétereket a berendezéseken beállítja.

Szükség esetén új hőre keményedő fröccsöntési vagy préselési technológiát dolgoz ki. Szükség esetén a hőre keményedő anyag összetevő elemeit azok arányát módosítja. Próba kikeményítést végez.

Szükség esetén a laminálási technológiát finomítja, a habosításnál használt összetevőket azok arányát módosítja. Az anyagok bekeverésénél, oldószerek, katalizátorok, hígítók és más tűzveszélyes anyagok kezelésénél fokozott figyelemmel jár el.

Hőformázási technológia esetén ellenőrzi a hőformázógép üzemképességét, a biztonsági-védelmi eszközök működőképességét.

Szükség esetén ellenőrzi a hegesztő berendezések működőképességét, a biztonsági és védelmi berendezések, kapcsolók működő képességét.

Szükség esetén a melegalakításhoz szükséges szerszámot, sablont cseréli, az installálási feladatokat ellátja. Szükség esetén a használatos gépeket és szerszámokat üzemi hőmérsékletre felfűti.

Hőformázás esetén alkalmazza, beállítja az előzőekben használt technológiai paramétereket. Hegesztés esetén beállítja, alkalmazza a hegesztési technológiai paramétereket.

Szükség esetén változtatja a hőformázási paramétereket, új technológiát dolgoz ki. Szükség esetén változtatja a hegesztési paramétereket, új technológiát dolgoz ki. Folyamatosan ellenőrzi a hőformázási vagy hegesztési technológia feldolgozási paramétereit, szükség esetén beavatkozik.

Ellenőrzi a műanyagtermék gyártásánál használatos gépek, berendezések üzemképességét, a biztonsági-védelmi eszközök működőképességét. Alkalmazott gépeket és perifériáit bekapcsolja, vezérlő softvereket, adatokat betölti.

Szükség esetén a gyártószerszámot/sablont cseréli, speciális műveleteket végez. Az adott termék gyártási technológiáját beállítja. Új technológiát dolgoz ki szükség esetén.

Az alkalmazott technológiai paramétereket folyamatosan ellenőrzi, szükség esetén változtat, beavatkozik.

Rész-szakképesítése:

Ha ez a szakma érdekel, keress a Milegyek adatbázisában szereplő képzőintézmények között:

Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola

9600 Sárvár, Kisfaludy u. 2/a.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Fellner Jakab Általános Iskola, Szakközépiskola és Szakiskola

2800 Tatabánya, Sárberki ltp.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Grassalkovich Antal Gyakorlatközpontú Szakiskola és Szakközépiskola

3000 Hatvan, Csaba vezér u. 6.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel

Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium

6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 34.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Rippl-Rónai József Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium

7400 Kaposvár, Virág u. 32.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola

7632 Pécs, Malomvölgyi út 1/b.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Surányi Endre Szakképző Iskola és Kollégium

3702 Kazincbarcika, Irinyi J. u. 1.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola

6725 Szeged, Kálvária sgt. 84-86.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium

4400 Nyíregyháza, Dugonics u. 10-12.


Kapcsolat felvétele a képzőintézménnyel
Ugrás az intézmény weboldalára

Hírlevél

Jelentkezz hírlevelünkre!
E-mail cím:

A milegyek.hu portált fejleszti, és üzemelteti a Saldo Zrt. 2006. Minden jog fenntartva! Adatvédelem